BLOG: Maak kennis met Ayse Balaban, onze geweldige activiteitenbegeleidster bij Zorg-Advies Twente!

Maak-kennis-met-Ayse-Balaban,-onze-geweldige-activiteitenbegeleidster-bij-Zorg-Advies-Twente!

BLOG: Maak kennis met Ayse Balaban, onze geweldige activiteitenbegeleidster bij Zorg-Advies Twente!

Als dagbestedingsactiviteitenbegeleider voer je verschillende taken uit om een zinvolle en stimulerende daginvulling te bieden aan cliënten.


Een indruk van mijn werkzaamheden als activiteitenbegeleider
Als begeleider hecht ik veel belang aan het plannen en organiseren van geschikte activiteiten voor onze twee doelgroepen. De eerste groep bestaat uit ouderen van 65 jaar en ouderen met beperkte mobiliteit en dementie. Voor hen organiseren we geheugentrainingen, workshops, voorlichting en buitenactiviteiten. De tweede groep bestaat uit jongere mensen die kampen met trauma’s en isolatie. Voor hen zijn gezamenlijke activiteiten van groot belang, zodat ze sociaal contact kunnen hebben en interactie kunnen ervaren. Deze cliënten zijn vaak creatief en genieten van het maken van nieuwe dingen.


Een belangrijk onderdeel van mijn takenpakket is groepsbegeleiding in de dagbesteding. Hierbij leg ik de focus op sociale interactie, activering, structuur, zelfredzaamheid en emotionele ondersteuning. Het doel is om de cliënten een positieve en zinvolle daginvulling te bieden, waarbij ze plezier hebben en zich gesteund voelen.
Naast groepsbegeleiding is individuele begeleiding ook belangrijk. Ik ondersteun en stimuleer de cliënten bij het ontwikkelen van vaardigheden en het vergroten van zelfbewustzijn. Dit draagt bij aan hun zelfvertrouwen, zelfstandigheid en persoonlijke groei.


Ik observeer en rapporteer de deelnemers tijdens de dagbesteding om hun vooruitgang, behoeften en uitdagingen te identificeren. Deze informatie wordt gedeeld met andere zorgverleners en het management om de begeleiding op maat af te stemmen.


Veiligheid is een essentieel aspect van groepsbegeleiding. We identificeren risico’s, zorgen voor toezicht op gezondheid en welzijn, en nemen passende maatregelen om de veiligheid van de deelnemers te waarborgen. Ons doel is een veilige en stimulerende omgeving te bieden waarin deelnemers zich op hun gemak voelen en kunnen deelnemen aan de activiteiten.


Een typische dag in de dagbesteding
Onze dagbesteding kent een vast dagprogramma. De dag begint met een gezellig ontbijt, gevolgd door een activiteitenmoment. Tijdens dit moment hebben de cliënten de gelegenheid om te genieten van een koffiemoment en gezellig met elkaar te kletsen. Vervolgens is er tijd voor hobby’s of interesses, waarbij de cliënten zich kunnen bezighouden met activiteiten die ze leuk vinden en waar ze zich goed bij voelen. Het bieden van deze gevarieerde en persoonlijke bezigheden draagt bij aan het welzijn en de tevredenheid van de cliënten tijdens de dagbesteding.


Uitdagingen
Als begeleider kom ik verschillende uitdagingen tegen in mijn rol. Een van deze uitdagingen is het omgaan met valgevaar en gezondheidsklachten bij oudere cliënten, waardoor ze moeite hebben om actief deel te nemen. Ik creëer een veilige omgeving, pas activiteiten aan op hun behoeften en moedig hen aan om op hun eigen tempo deel te nemen.

Daarnaast kunnen gedragsproblemen, zoals agressief gedrag, onrust of moeite met instructies, een uitdaging vormen. Ik blijf geduldig en begripvol, identificeer triggers en bied een rustige omgeving. Samenwerking met het team en deskundigen helpt bij het ontwikkelen en toepassen van passende strategieën.


Doelgroepen in de dagbesteding
De dagbesteding waar ik werk, richt zich voornamelijk op ouderen met dementie of andere cognitieve beperkingen. Daarnaast bedienen we ook een doelgroep van volwassenen met psychische of emotionele uitdagingen.


Populaire activiteiten in de dagbesteding
De populaire activiteiten binnen de dagbesteding variëren afhankelijk van de doelgroep. Jongere ouderen geven vaak de voorkeur aan buitenactiviteiten zoals bowlen, picknicken en uitstapjes. Creatieve activiteiten zoals recyclen en handwerken zijn ook geliefd. Voor oudere cliënten met beperkte mobiliteit zijn activiteiten gericht op sociaal contact vaak populair, zoals samen kletsen en gezamenlijk eten bereiden. Sociale spellen zoals Bingo en kaartspellen worden ook gewaardeerd.


Positieve veranderingen bij deelnemers
Als activiteitenbegeleider heb ik positieve veranderingen waargenomen bij deelnemers aan de dagbesteding. Deze veranderingen omvatten het ervaren van plezier, verbeterde sociale vaardigheden en interacties, verminderde eenzaamheid en geïsoleerdheid, en lichamelijke vooruitgang door bewegings- en sportactiviteiten. Dit draagt allemaal bij aan het welzijn van de deelnemers.


Het belangrijkste aspect van werken in de dagbesteding.
Volgens mij is het belangrijkste aspect van het werken in de dagbesteding de mogelijkheid om een positieve impact te hebben op het leven van de deelnemers. Het bieden van een zinvolle en stimulerende daginvulling, het bevorderen van sociale interactie en het ondersteunen van individuele groei en ontwikkeling zijn essentiële aspecten van het werk in de dagbesteding. Werken in de dagbesteding biedt de mogelijkheid om een verschil te maken in het leven van mensen en bij te dragen aan hun welzijn en levenskwaliteit.

Ook werken bij Zorg-Advies Twente? Je bent van harte welkom in ons fijne team!
Zorg-Advies Twente is een dynamische zorginstelling voor iedereen. Onze enthousiaste en gemotiveerde professionals streven oprechte zorgverlening na bij al onze cliënten, waarbij professionaliteit, kwaliteit en maatschappelijke betrokkenheid onze organisatieprincipes zijn. Onze cliënten staan hierin altijd centraal! Wil jij hier onderdeel van uitmaken? Kijk dan bij onze vacatures!